„Optimizare” de la gura copiilor

1403
0

Un proiect alimentar local de la Strășeni va deveni o mega-afacere pe bani publici în toată Republica Moldova

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

O companie lituaniană cu filiale în Ucraina și Georgia, Pontem, a intrat, fără concurență, pe piața alimentației din grădinițele și școlile din R. Moldova. Pentru a „optimiza” cheltuielile, compania îi plătește pe bucătari chiar și sub salariul minim de 2.775 de lei și nu asigură blocurile alimentare cu utilaj și consumabile. Pentru a evita intoxicările alimentare, angajații grădinițelor sunt nevoiți să muncească indirect pentru Pontem.

Proiectul-pilot a fost lansat la 1 aprilie 2019 în raionul Strășeni, locul de baștină al lui Pavel Filip, pentru 6.800 de copii din grădinițe, gimnazii și licee. Contractul are o valoare de 180 de milioane de lei și se întinde pe o perioadă de cinci ani.

Odată ce acest contract va fi extins în celelalte 34 de raioane ale R. Moldova, afacerea s-ar putea ridica până la 6,3 miliarde de lei, pentru următorii cinci ani, doar pentru contractele cu instituțiile de învățământ amintite.

Reporterii CIJM au descoperit o suveică de firme care deține controlul asupra grupului Pontem. Firma lituaniană – Pontem UAB – este deținută de Maistas.LT. La rândul său, Maistas.LT are ca acționar, cu 26,42%, firma Baltijos Paslaugu Grupe UAB, proprietate 100% a lui Irmantas Norkus.

Potrivit publicației lituaniene „Delfi”, o altă companie a lui Norkus din același domeniu, Bruneros, și-a schimbat denumirea după un scandal de evaziune fiscală. Compania se numea Kretingos maistas și era condusă indirect de Irmantas Norkus.

În R. Moldova, filiala se numește Pontem.X SRL și a fost înregistrată pe 11 decembrie 2018, cu opt zile înainte ca Guvernul de la Chișinău să emită hotărârea prin care aviza funcționarea pe teritoriul statului.

Firma are doi asociați: Dorin Ciurea (20%) și Baltijos Paslaugu Grupe UAB (80%) din acțiuni. Administratorul companiei este Sergiu Brânzilă, care ne-a anunțat că filiala din R. Moldova urmează de asemenea să își schimbe denumirea.

Contract fără licitație

Pe 29 martie 2019, patronul lituanian Irmantas Norkus a semnat un contract cu președintele Consiliului Raional Strășeni, democratul Mihail Popa. Firma se angaja să livreze produse de calitate în instituțiile școlare și preșcolare din raionul Strășeni, să doteze bucătăriile cu utilaj și echipament corespunzător, precum și să repare cantinele.

La rândul său, Consiliul Raional Strășeni trebuia să asigure plata serviciilor prestate la timp și punerea la dispoziție a cantinelor din școli și grădinițe acestei firme în schimbul unei arende nespecificate.

„Meniuri-model”, cu varză și sfeclă

Majoritatea angajaților din grădinițe cu care am vorbit au semnalat tendința Pontem-ului de a elabora meniuri din produse cât mai ieftine. „La început de proiect, lunea mai era cum era, dar marțea ne dădeau salată de varză, ciorbă de varză și, seara, varză înăbușită. Astfel, apăreau voma și diareea”, ne-a relatat directoarea Grădiniței nr. 5 din Strășeni.

După o adunare cu părinții, situația s-a schimbat, iar directoarea Maria Miron a devenit „cea mai rea directoare” din Strășeni, pentru cei din Pontem și funcționarii raionului.

„De la Anul nou încoace, trei zile pe săptămână, erau numai chifteluțe cu sos. Fără niciun terci, fără porumb, care este cel mai sănătos pentru intestinele copiilor.”

De cealaltă parte, Sergiu Brânzilă ne-a explicat că mâncarea este împărțită la copii în funcție de vârstele acestora.

„Am făcut un fel de optimizare pentru că se aruncau produse. Și acum se aruncă… Asta nu înseamnă că copiii nu sunt alimentați în conformitate cu normele stabilite. Dar există și factorul uman”, a spus Brânzilă.

Experții din Lituania suspectează că meniurile elaborate de Pontem în această țară oferă firmei posibilitatea să reducă prețul de cost al mâncării.

Igienă precară și lipsuri materiale

O serie de administratori, angajați și primari s-au plâns că bucătarilor angajați de Pontem le este impus un regim de muncă dur din cauza căruia le este greu să respecte normele sanitare.

Același bucătar trebuie să facă mâncare pentru copii, să care lăzi cu produse alimentare și să le sorteze. Să intre în contact cu oameni din afara instituției, să completeze tot felul de hârtii și borderouri. Tot ei sunt obligați să evacueze gunoiul din bucătărie cu aceleași haine de lucru.

Toate aceste obligații sunt considerate „normale” de Pontem, deoarece firma nu are nevoie de magazioneri.

Asigurarea regulată a instituțiilor preșcolare cu detergenți este o altă problemă denunțată de managerii de grădinițe.

„Au adus două cutii de detergent în septembrie–octombrie 2019, două de lavete, trei de înălbitor și apoi au mai adus acum în martie 2020”, ne-a spus o angajată a Grădiniței nr. 2 din Vorniceni.

Directorul Pontem.X, Sergiu Brânzilă, respinge aceste acuzații. „Ați fost indus în eroare. În fiecare zi, se verifică curățenia pe toate suprafețele. Când nu se respectă igiena, apar intoxicații.”

Salarii mizere, plătite cu întârziere

Cu toate acestea, salariile angajaților Pontem au rămas aceleași și se achită mai târziu decât celorlalți angajați ai grădinițelor.

În plus, o angajată a fost obligată să plătească din buzunar niște produse alimentare care nu au fost consumate de copii din motivul că numărul acestora ar fi fost mai mic decât cel anunțat cu o zi înainte.

Sergiu Brânzilă susține însă că salariul angajaților firmei este achitat la timp. Acesta ne-a explicat că remunerarea bucătarilor este stabilită în funcție de numărul copiilor dintr-o grădiniță.

În ce privește reducerea salariilor ca pedeapsă pentru bucătari, directorul Pontem.X a ținut de asemenea să sublinieze că „am fost induși în eroare”.

În pofida celor spuse de directorul companiei, directoarele de grădinițe din Făgureni, Vorniceni și Strășeni susțin că sunt îngrijorate permanent de faptul ar putea să rămână fără bucătari.

Iar Pontem-ul nu reacționează cu promptitudine în aceste situații, directoarele fiind obligate să caute angajate pentru această firmă privată.

Promisiuni nerespectate

Majoritatea surselor ne-au declarat că Pontem nu asigură cu utilaj grădinițele. De exemplu, la grădinița din Căpriana, utilajul este unul nou și performant grație eforturilor depuse de Primărie în cadrul unui program japonez de finanțare.

Odată ajuns în gestiunea Pontem.X, nu numai că nu a fost înnoit, dar nici măcar reparat la timp. „Am mai avut probleme cu un robinet, care s-a defectat în noiembrie și l-au pus tocmai acum, în martie. Trebuia să repare și mașina de tocat carne. Fetele de la bucătărie aduceau mașina de tocat de acasă”, ne-a declarat directoarea grădiniței, Doina Radu.

Ea a adăugat că are în grădiniță 113 copii și este necesar ca Pontem-ul să plătească pentru consumabile și să repare utilajul pe care îl folosește gratuit.

La rândul ei, directoarea grădiniței din Făgureni, Silvia Moscalciuc, ne-a spus că Pontem nu a dotat nici bucătăria și nici nu și-a plătit facturile la utilități.

„Aveam nevoie de plită electrică cu cuptor și mașină electrică de tocat carne. Restul am făcut eu. La insistența mea, mi-au adus nu de mult o mașină manuală de tocat carne”, a precizat doamna directoare.

În replică, Brânzilă a motivat că în toate școlile a fost schimbată complet vesela și că ar fi investit 2,1 milioane de lei în reparația completă a cantinelor din două școli din Strășeni.

Aceste investiții au fost prezentate cu mare pompă în timpul campaniei electorale și în prezența lui Pavel Filip, candidat la parlamentarele din februarie 2019.

Plăți întârziate pentru utilități 

Primarul localității Zubrești, Maria Manoli, ne-a declarat că Pontem nu a plătit nimic pentru serviciile comunale. „Noi am încheiat un contract cu Consiliul raional. Consumul de curent electric, de apă și gaz trebuie plătit de Pontem. Sunt cheltuieli pentru evacuarea deșeurilor. Pontem nu își evacuează deșeurile, după cum nu a plătit nimic pentru serviciile comunale”, a spus ea.

Și primarul din Căpriana, Tudor Scutaru, ne-a declarat că Pontem nu a plătit pentru consumul de energie electrică, apă, agent termic, pentru evacuarea deșeurilor etc.

În schimb, directorul companiei susține că toate plățile se efectuează la timp și că reporterii au fost „induși în eroare”.

Proiectul-pilot de la Strășeni trebuia să fie supus unei evaluări la sfârșitul anului 2019 de către Ministerul Finanțelor, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării și Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

Evaluarea acestui proiect nu a fost încheiată nici până în prezent. Cu toate acestea, reprezentanții acestor instituții se declară mulțumiți de proiect.

Investigația a fost realizată în cadrul Centrului de Investigații Jurnalistice din Moldova.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE