Poți și trebuie să-ți alegi partenerii!

721
1
Veaceslav Negruța
Veaceslav Negruța

În vremuri grele, cei mai de nădejde îți sunt partenerii. Partenerii de viață, partenerii prin viață, de afaceri, sau țările partenere cu care ai făcut proiecte și activități în comun. Cu care v-ați bucurat la bine și v-ați ajutat la greu.

Susține și tu presa! Abonează-te la o sursă de informare independentă. Acum e simplu, intră pe

ABONAMENT

Partenerii și parteneriatele se nasc, se cultivă și se cresc în timp doar dacă la bază este încrederea, reciprocitatea și un scop comun.

Republica Moldova a avut mereu perioade complicate în procesul de construcție și continuitate a parteneriatelor. Schimbarea cardinală a regimurilor de guvernare la Chișinău, cel puțin la nivel declarativ, schimba și preferințele de parteneriate. Pentru că deseori aceste declarații nu au fost întemeiate pe strategii și acte internaționale la care R. Moldova a devenit parte având la bază interesul societății noastre.

Președintele Igor Dodon a avut și mai are acest dar de a distruge orice parteneriat construit cu migală odată cu aderarea în 1992 la Organizația Națiunilor Unite. El știe să profite de orice ocazie ca să se insinueze și să distrugă cele realizate prin mesaje care stârnesc cel puțin îngrijorare. După care urmează „discursuri” de promovare și proslăvire a unor regimuri construite pe vieți omenești.

Dodon a fost instaurat în funcții înalte de Voronin și ulterior de Plahotniuc, în urma unor aranjamente de conjunctură politică. Primul avea nevoie de un executant, cel de-al doilea – de un complice. Care între timp a devenit un terminator al mai multor proiecte și parteneriate de dezvoltare democratică și europeană a unei societăți dezbinate. Dodon a reușit să bage și mai multă ură, vrajbă și slugărnicie într-o societate aflată la răscruce.

În situația complicată și complexă legată de combaterea pandemiei, R. Moldova e condusă de interesele electorale ale președintelui Dodon, agenda sa personală electorală fiind foaia de parcurs din ultimele patru luni a guvernării constituite de acesta în condiții dubioase de corupție și șantaj politic.

Totodată, schemele financiare și interesele de grup ale persoanelor din anturajul președintelui Dodon capătă proporții și turații, inclusiv pe seama suferințelor oamenilor în această perioadă. Iar asumarea de răspundere a Guvernului care, printre altele, facilitează și anumite scheme financiare ale unor persoane din actuala guvernare doar confirmă caracterul clientelar al acestei guvernări.

De patru luni Dodon și guvernarea sa ne tot povestește despre creditul „salvator” din Federația Rusă, care ar fi trebuit să acopere gaura de cinci miliarde de lei din bugetul 2020, plasată chiar de Dodon. „Salvator”, poate, doar pentru campania electorală a principalului socialist din R. Moldova.

Între timp, adevărații parteneri ai Republicii Moldova încearcă să afle care sunt prioritățile și necesitățile vitale ale oamenilor pentru a direcționa ajutorul necesar urgent și necondiționat. Uniunea Europeană, FMI sau Banca Mondială, guvernele țărilor occidentale sunt dispuse să ajute cu sute de milioane de euro pentru necesitățile de ordin medical, pentru menținerea și dezvoltarea afacerilor, pentru comunitățile noastre, iar guvernarea lui Dodon umblă cu plecăciuni față de niște promisiuni deșarte din Kremlin. Și nu are voie să accepte ajutorul partenerilor din Occident.

Republica Moldova are nevoie de sprijinul partenerilor săi, nu de mila partenerilor lui Dodon. E nevoie de a readuce în albia constituționalității rolul fiecărui actor politic, fără a i se permite să facă politică externă în nume propriu și în interes îngust de grup. Parlamentul are un rol important și trebuie să fie reactivat ca platformă democratică în care se iau decizii importante, vitale statului Republica Moldova, fără a mai permite suspendarea și blocarea activității acestuia de către Dodon și compania. Președintele Dodon a fost suspendat de mai multe ori și acum se răzbună, deconectând orice în R. Moldova, folosind starea de urgență impusă de situație. Comportamentul lui Dodon denotă un vădit complex de inferioritate. Dar lucrurile trebuie schimbate! Și asta ar fi un mesaj pentru noi toți, ca societate, dar și pentru viitoarele parteneriate de lungă durată, sincere și sustenabile.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Săptămânalul „Gazeta de Chișinău” publică în paginile sale și pe pagina web a publicației articole ce reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chișinău” este unul din puținele ziare rămase pe piața mediatică care face jurnalism liber și corect. Nu-l lăsa să dispară! Contribuie și tu la menținerea unei publicații libere. Acum poți face un abonament oricând și de oriunde te-ai afla. Dacă abonezi un om drag la formatul PRINT, atunci redacția îți oferă gratuit, prin poșta electronică, formatul PDF al gazetei, în fiecare zi de vineri, la prima oră. Susține „Gazeta de Chișinău” printr-un abonament în format PRINT sau PDF.

ABONAMENT

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here