Înainte de pandemie, probabil că mulți dintre noi s-au gândit cum ar fi să lucreze acasă, iar acum realitatea forțată de coronavirus ne descoperă atât avantajele, cât și dezanvantajele „biroului de acasă”.
Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.
SUSȚINEProbabil, cea mai mare provocare e lipsa unei rutine. „Acasă sunt multe tentații pentru procrastinare: mi-aduc aminte că nu am pus vesela la spălat, că am de udat florile, că vreau să văd ultimul buletin de știri, acuși e amiaza și o să-mi fie foame – trebuie să gătesc ceva”, spune Alexandru Coica, consultant în relații internaționale. Lucrează din 13 martie acasă și spune că deja și-a format un ritual care-l menține aproape la fel de productiv ca la oficiu. E important să ai un loc special dedicat lucrului, să menții deșteptătorul la aceeași oră ca în zilele obișnuite de lucru și să începi munca la ora la care o faci de obicei. El își fixează întâlnirile online cu colegii între orele 9:00-9:30, iar în pauzele de muncă se ocupă cu tot felul de activități casnice.
O soluție viabilă
În plină criză cauzată de virusul COVID-19, conceptul de „home office” pare a fi cea mai bună soluție. Însă munca la domiciliu ar trebui văzută de angajatori ca o strategie pe termen lung. Alexandru Coica a sesizat demult efectul benefic al lucrului prestat acasă asupra echilibrului dintre viața personală și profesională. Motiv pentru care, în echipa pe care o coordonează, Alexandru a introdus flexibilitatea în muncă, bazată mai mult pe rezultat, decât pe orele petrecute la muncă.
Flexibilitatea la locul de muncă îmbunătățește nu doar performanța angajaților, dar aduce economii substanțiale organizațiilor. Pe termen mediu, Alexandru estimează că întreprinderile mici și mijlocii, în special firmele care asigură o valoare intelectuală (IT, marketing, industriile creative, serviciile financiare etc.), ar putea avea până la 25% dintre angajați lucrând la domiciliu sau la distanță.
Locurile din care lucrăm
Munca acasă este foarte eficientă pentru Diana Nastas, consultantă în dezvoltare economică locală și planificare strategică. Ea spune că lucrul acasă o responsabilizează și îi permite să fie mai productivă decât la birou. „Dacă vreau să mă concentrez la ceva, pun telefonul pe silențios, opresc notificările la computer și lucrez la un document fără a fi deranjată de nimeni. La birou acest confort nu este posibil, pentru că nu sunt singură”, povestește Diana Nastas.
Împărțirea spațiilor din casă în zone de lucru și zone de relaxare e un sfat bun printre bunele practici ale lucrului acasă. Diana împarte apartamentul cu prietenul ei. Fiecare dintre parteneri a ocupat câte o cameră pe care o transformă în birou pe parcursul zilei. Ambii încep munca la ora 8:00. Nu se deranjează deloc, se văd la bucătărie pentru prânz, iar respectul reciproc predomină, spune Diana. Ea reușește să citească mai mult, s-a înregistrat la două cursuri online, mănâncă sănătos și respectă orele de masă.
Totodată, Diana Nastas susține că-i lipsește comunicarea pe subiecte legate de serviciu. „La birou analizam mult sau dezbăteam anumite teme. Acum o fac singură, în gând”, notează femeia. Dianei îi lipsesc deplasările în regiunile Republicii Moldova, unde avea ședințe cu autoritățile publice locale. O combinație dintre munca la domiciliu și cea de la birou ar fi perfectă, conchide tânăra.
Adevărul e că lucrurile stau cu totul altfel în cazul celor care au copii. Viorica Ataman nu reușește să lucreze acasă, deoarece cei mici o solicită foarte mult. „Copiii au lecții online, au de făcut teme pentru acasă. Cel mic e activ și vrea atenție. N-am timp să mă gândesc la adaptare. Merg după val. Lucrez abia când dorm toți, seara târziu. Acum s-au redus drastic activitățile mele. Soțul a preluat o parte din activitățile mele, deoarece lucrăm împreună”, mărturisește Viorica Ataman, specialistă în marketing. Ea menționează că nu este adepta lucrului acasă, deoarece se abate de la serviciu, chiar dacă ar fi singură. La serviciu e altă atmosferă de lucru și altă productivitate.
Se reduc cheltuielile
Noul concept de lucru reduce cheltuielile aferente transportului sau mesei de prânz și scade nivelul de stres. Alexandru Izverschi e analist financiar și, timp de doi ani, a lucrat acasă. Munca la domiciliu l-a învățat să lucreze independent, să ia decizii singur și să caute soluții pentru probleme neașteptate.
„Lucrând acasă, economisești timp și bani pe care, în mod normal, îi cheltui pentru transport și mâncare. Nu stai în ambuteiaje, nu te plouă și depinde de tine cum îți organizezi ziua de muncă”, menționează Alexandru. El mai spune că, lucrând acasă, evită panica de dimineață când întârzie la transport, nu are ce îmbrăca sau nu știe ce mâncare să-și ia la pachet. Până la urmă totul depinde de personalitatea fiecăruia, de disciplină și capacitatea de planificare. Tânărul spune că sunt necesare anumite întâlniri de grup pentru claritate și eficacitate în proiect.
„Balanța lucru-viață e mult mai de calitate”
Dorian Rîșcanu e stabilit în Georgia și lucrează în sfera marketingului. Cheia lucrului la domiciliu constă în adaptare. „În general, acasă ritmul lucrului devine mai lent. E greu să te concentrezi pentru că acasă e locul unde te odihnești, se pierde promptitudinea când ai nevoie să interacționezi cu alte departamente. Nu simți atât de bine pulsul lucrului și al echipei”, a observat Dorian.
Bărbatul susține că munca acasă are totuși câteva avantaje. „Începi să acționezi ca un antreprenor. Planifici mai mult. E mai relaxant. Cu timpul apare un echilibru, scade stresul colectiv și ai timp pentru dezvoltare personală”, enumeră Dorian Rîșcanu. După experiența de lucru la domiciliu, el concluzionează că totuși putem lucra acasă, putem avea un stil de viață mult mai individualist și mai puțin stresant.
Lucrul acasă poate genera câștiguri
În Chile e stabilită moldoveanca Larisa Culeac. Femeia spune că munca acasă e o opțiune în schimbul unor beneficii. „Poți negocia un orar mai flexibil și compensa prin ore extra serviciu. Îi poți cere angajatorului să-ți achite un procent la salariu în loc de un oficiu fizic. E factibil și real”, afirmă Larisa, care se ocupă de dezvoltarea afacerii pe segmentul corporativ în cadrul unei companii din SUA.
Larisa lucrează acasă de peste un an și își amintește că la început i-a fost greu să se organizeze deoarece asocia involuntar lucrul la domiciliu cu timpul liber. Ulterior, Larisa a înțeles cum să-și planifice ședințele online. Pentru confort psihologic, Larisa se îmbracă așa cum ar merge la oficiu. În opinia Larisei, telemunca are câteva dezavantaje: „Deseori, nu-mi dau seama că muncesc mai multe ore. Ieri, am lucrat până la ora 22:00. Uit să mănânc sau sunt tentată să dorm la amiază. Uneori, îmi permit să dorm 30 de minute”.
Potrivit unui studiu ejobs elaborat în România, circa 86% dintre respondenți și-ar dori să lucreze numai de acasă. Oamenii ar face o astfel de schimbare pentru eliminarea timpului pierdut în trafic și creșterea gradului de confort personal. Conceptul de muncă la domiciliu nu are o reglementare expresă în legislația Republicii Moldova. În România legea telemuncii a fost adoptată în anul 2018.
În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.
SUSȚINE