„Lumea are frică de această epidemie”

1004
0

Primăriile în colaborare cu centrele de sănătate țin evidența celor reveniți acasă și urmăresc ca aceștia să respecte perioada de carantină

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Tot mai mulți moldoveni revin zilnic acasă de peste hotare. GAZETA de Chișinău a încercat să afle care sunt acțiunile de informare ale Autorităților Publice Locale (APL) pentru protecția populației întoarse, dar și a celor care o așteaptă, în vederea stopării răspândirii COVID-19.

Primăriile cunosc numărul persoanelor revenite acasă în luna martie și urmăresc ca acestea să respecte perioada de izolare. În discuție cu primarii am aflat că aceștia, împreună cu angajații centrelor de sănătate, țin evidența moldovenilor reveniți. Oamenii sunt informați și obligați să respecte cu strictețe perioada de 14 zile de carantină.

Potrivit primarului comunei Sărătenii Vechi, Telenești, Veronica Cupcea, în luna martie, s-au întors de peste hotare 26 de persoane. Cei care s-au întors în primele zile ale lunii martie deja nu mai sunt izolați prin casele lor. Majoritatea au respectat cerințele impuse de APL și au stat în carantină timp de 14 zile.

„Am mers prin localități și i-am informat despre regulile impuse de stat, stipulate în Hotărârea Comisiei Situații Excepționale a R. Moldova. Nu avem amenzi. În prezent, în ambele sate – Zahareuca și Sărătenii Vechi, avem 13 persoane în carantină. Am avut și un bărbat venit din Rusia care nu vroia să respecte carantina, dar până la sfârșit s-a conformat. Amenda usturătoare îi face să respecte”, ne-a informat primarul Cupcea.

 Amenda de 25 de mii de lei îi astâmpără pe cei reveniți

Primărița ne-a mai spus că, datorită televiziunii prin cablu din sat, dirijată de Alexei Rotaru, primăria a făcut un apel video prin care a informat populația despre regulile stricte care trebuie respectate pe timp de pandemie. APL colaborează strâns cu medicul de familie din comună.

Toate persoanele care au venit pe cale aeriană sunt incluse în liste de către Centrul de Sănătate. Primăria i-a monitorizat pe cei care reveneau pe cale terestră, cu microbuzele, transportul propriu.

„Am făcut schimb de liste ale celor întorși acasă. Toți sunt în evidență”, ne-a informat Veronica Cupcea. În comuna Sărătenii Vechi, Telenești, sunt 2848 de persoane.

Primărița a spus pentru GAZETA că, din primele zile când s-a instituit starea de urgență, ea a mers pe la agenții economici, instituțiile publice și a discutat despre faptul că toți cei întorși trebuie monitorizați și informați să respecte izolarea timp de 14 zile, nerespectarea va fi amendată cu 25 de mii de lei, sumă stipulată în dispoziția Comisiei Situații Excepționale.

La Măgdăcești, 116 au ieșit din carantină, iar 37 se află în izolare

Solicitată de GAZETA de Chișinău, primarul de la Măgdăcești, Liuba Cojocaru, ne-a spus că de la începutul lunii martie până acum au revenit acasă 153 de persoane. Au ieșit din carantină 116 persoane, iar în prezent 37 sunt în izolare în gospodăriile lor. Potrivit ei, oamenii respectă regulile, deoarece amenda este mare.

Liuba Cojocaru a postat pe pagina de facebook a primăriei un anunț prin care se adresează locuitorilor satului pe care-l conduce. Ea informează lumea despre cazurile noi de Covid-19 și bilanțul total al îmbolnăvirilor pe republică, menționând pentru GAZETĂ că la Măgdăcești nu a fost înregistrat, deocamdată, nici un caz de îmbolnăvire.

Liuba Cojocaru a atenționat oamenii veniți acasă că în timpul perioadei de izolare li se interzice să primească vizitatori sau să părăsească raza locuinței pentru orice motiv. „Dacă nu aveți stocuri suficiente de alimente/necesități, apelați la familie/vecini, care vor trebui să vă lase cele necesare în fața locuinței, fără să pătrundă în ea. Autoritățile va pot verifica oricând la domiciliu pe parcursul celor 14 zile și, dacă observă că nu respectați perioada de izolare, vă pot deschide dosar penal sau să vă amendeze pentru zădărnicirea combaterii bolilor.”

La Verejeni, Telenești, mulți revin acasă

Și primarul de la Verejeni, Telenești, Serghei Popa, împreună cu medicul de familie din sat țin evidența celor întorși acasă. Din cei circa 3000 de locuitori ai satului, acum în sat sunt 1761. Primarul ne-a spus că la Verejeni se întoarce multă lume din cei plecați. Deja 50 de persoane au ieșit din carantină. Acestea au venit din Italia, Ucraina, România, Anglia, Franța. În prezent, stau izolate în casă 26 de persoane. „Ultimul care a venit este din Israel. L-am informat să respecte regulile și să stea acasă timp de 14 zile.”

În satul Peresecina, Orhei, locuiesc 8114 de persoane, ne-a informat primărița Valentina Buzu. Din 7 martie până pe 31 martie, la Peresecina au revenit acasă 211 persoane, 85 dintre acestea se află în carantină. Valentina Buzu a spus pentru GAZETA că lumea respectă izolarea, mai ales după ce a mers pe la porțile lor cu poliția. „Ținem o evidență strictă. Până azi, 1 aprilie, nu avem niciun caz de Covid-19 la Peresecina”, ne-a spus primărița de Peresecina.

Potrivit secretarei Primăriei Peresecina, Galina Gaiduc, Comisia Situații Excepționale ține evidența persoanelor revenite acasă. Aceasta este informată zilnic, la ora 9.00 și la ora 16.00, de către angajații Centrului de Sănătate despre numărul persoanelor care s-au întors, care se află în carantină și care au ieșit din perioada de izolare.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE