Donează „protecție” pe timp de pandemie! Un grup de companii din Moldova produc viziere pentru medici

1590
0

Asociația Companiilor de Creație din Moldova (COR), împreună cu un grup de voluntari, au început să producă viziere – măști de protecție. Vizierele sunt donate cadrelor medicale implicate în tratarea pacienților sau persoanelor suspectate că ar avea virusul COVID-19. Printre beneficiarii proiectului sunt și farmaciștii, personalul Departamentului Situații de Urgență (DSU) și angajații poliției.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

O săptămână în urmă, mai mulți activiști civici din România au lansat o inițiativă de susținere a angajaților din sistemul medical producând și donând viziere (echipament de protecție). Această inițiativă a fost preluată de un grup de companii din Republica Moldova, care a creat și o platformă online – viziere.md. Măștile de protecție produse de grupul de inițiativă din R. Moldova sunt gratuite pentru angajații care luptă cu virusul COVID 19.

„Noi am început să le producem de câteva zile, conceptul a fost elaborat de un grup de tineri din România. Știm că produsul există și nu ne dorim să-l reinventăm, ci să ne adresăm unei nevoi. Am prototipat o vizieră de protecție a feței pentru medici. Spre deosebire de vizierele comercializate pe piață, viziera creată de noi este gratuită și disponibilă în măsura posibilităților de producție”, susține Vasile Braga, director executiv al Asociației Companiilor de Creație din Moldova (COR).

Din cadrul echipei de voluntari face parte și tânărul Igor Hâncu, care are și o afacere în domeniul industriilor creative. „Noi încă nu ne putem lăuda cu un număr impunător de viziere produse; zilele acestea, am setat și pregătit utilajul pentru a avea un proces rapid și optimizat”, spune Igor Hâncu.

FOTO: dreapta: Igor Hâncu, stânga: Spitalul De Urgenţă Chişinău
FOTO: dreapta: Igor Hâncu, stânga: Spitalul De Urgenţă Chişinău

Pe platforma creată de grupul de inițiativă – viziere.md, cadrele medicale pot solicita viziere printr-un formular indicând instituția medicală și cantitatea de viziere necesară. În doar două zile de la lansarea inițiativei, aproape 20 de mii de viziere au fost comandate de către 35 de instituții medicale.

Primele măști de protecție au ajuns la medicii de la Spitalul Republican pe 27 martie, iar a doua zi – Institutul de Medicină Urgentă a primit 150 de bucăți. „Am încercat vizierele și sunt foarte comode, se pot purta deasupra măștii și a ochelarilor de protecție și nu transpiră. Am completat formularul solicitând 5 mii de viziere, vom aprecia implicarea în continuare a voluntarilor în producerea vizierelor. De aceste măști de protecție avem nevoie atât noi, cât colegii de la alte instituții medicale din republică. În numele medicilor și asistenților medicali de la Institutul de Medicină Urgentă, vă mulțumim pentru această donație de 150 de viziere care vine să completeze echipamentul de protecție pentru personalul medical”, declară Mihail Ciocanu, directorul Institutului de Medicină Urgentă.

Până acum, au fost donate medicilor și spitalelor câteva mii de viziere. „Avem sute de solicitări. Pe moment, este nevoie de aproape 20 de mii de ecrane de protecție (viziere). Deocamdată, avem materie primă suficientă pentru încă aproximativ 700 de viziere. Curând însă vom avea nevoie de altă materie primă, care costă bani și avem nevoie de susținere financiară”, adaugă Igor Hâncu.

Cum sunt produse vizierele?

Grupul de inițiativă are mai multe linii de asamblare, unde sunt implicați mai mulți studenți voluntari. Din 30 martie, vizierele au început să fie produse concomitent în patru ateliere separate. Spațiul pentru o parte din ateliere a fost oferit de Ministerul Sănătății.

FOTO: Centrul de Sănătate din satul Floreni
FOTO: Centrul de Sănătate din satul Floreni

„Vizierele sunt produse de către voluntari în cadrul atelierelor de producție dotate cu tăietoare laser, inclusiv de către FabLab-urile din Chișinău și regiuni. În echipa de voluntari sunt peste 15 oameni. Capacitatea echipei de voluntari e de aproximativ 1000 de ecrane pe zi. Durata de producție este de aproximativ 7 minute (tăiere și asamblare)”, precizează Vasile Braga.

Costul de producție al unei viziere este de aproximativ 30 de lei. Banii pentru producere au fost donați de agenți economici și alte persoane fizice. „Vizierele sunt produse din PET-G conform unui prototip ce acoperă fața. Scuturile de protecție sunt decupate cu ajutorul utilajului cu laser sau al strungului cu o comandă numerică. Anumite componente pot fi realizate cu ajutorul imprimantei cu tehnologie 3D”, relevă Igor Hâncu.

Inspectoratul General de Carabinieri și-a arătat disponibilitatea de a se alătura producerii și asamblării de viziere.

Cum sunt utilizate vizierele?

Vizierele se poartă peste ochelarii de protecție și completează masca de protecție din echipamentul cadrelor medicale. „Vizierele sunt protecție de ordinul trei. Trebuie folosite deasupra măștilor și ochelarilor de protecție, pentru a apăra de nimerirea fluidelor pe pielea anterior protejată”, a adăugat Vasile Braga.

Ministerul Sănătății din Republica Moldova a precizat că vizierele vor face parte din echipamentul de protecție al medicilor care luptă cu virusul COVID 19. „Doar pe 30 martie au fost repartizate 2 mii de ecrane de protecție pentru instituțiile medicale, atât din cele strategice, cât și raionale. Vor fi produse și distribuite câteva mii de viziere. Țin să le mulțumesc pentru această inițiativă”, a precizat Viorica Dumbrăveanu, ministra Sănătății.

FOTO: arhiva viziere.md
FOTO: arhiva viziere.md

Cum susținem grupul de inițiativă?

Oamenii sunt îndemnați să se implice prin mai multe modalități, fie să doneze materie primă PET-G și cutii pentru transport, fie resurse financiare pe contul Asociației COR. Echipa estimează că necesarul de viziere pentru întreg teritoriul Republicii Moldova este de 50 de mii.

Pentru donații:

Cod Fiscal: 1017620003123

Cont IBAN:

MDL – MD71VI022242900000146MDL

EUR – MD53VI022242900000137EUR

USD – MD81VI022242900000085USD

Contul este deschis la Banca BC „Victoriabank” S.A., fil. nr. 29 Chișinău (VICBMD2X 490).

Descriere tranzacție: Stare de urgență/Viziere PET.

Donație minimă recomandată: 50 MDL/5 EUR/5 USD

Totodată, persoanele pot deveni voluntari în procesul de producere a vizierelor în cadrul FabLaburilor din Chișinău, Cahul, Drochia, Ungheni, Soroca, Orhei, Sângerei. Pe 30 martie 2020, echipa de voluntari viziere.md a înaintat spre avizare vizierele Agenției Naționale de Sănătate Publică (ANSP).

Autor: Ana Sârbu

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE