Vor fi și timpuri mai bune!

625
0
Veaceslav Negruța
Veaceslav Negruța

În plină pandemie la nivel mondial, dar și în condiții de răspândire exponențială a Covid-19 în R. Moldova, este extrem de necesar de a menține un minimum de funcționalitate a principalelor elemente vitale în astfel de condiții.

Susține și tu presa! Abonează-te la o sursă de informare independentă. Acum e simplu, intră pe

ABONAMENT

Comunicare. Mai multă lume s-a retras la domiciliu. De acolo comunică cu rudele, colegii de muncă și restul lumii. Unele activități sunt realizate prin intermediul tehnologiilor informaționale. Este extrem de importantă menținerea acestei comunicări active. Pentru aceasta toți operatorii trebuie să asigure funcționalitatea și continuitatea prestării serviciilor de telecomunicații și internet, chiar dacă unii consumatori nu vor achita serviciile în perioada stării de urgență. Totodată, toți care au posibilitate să-și achite serviciile trebuie să le achite pentru a asigura operatorii cu mijloacele minime necesare de activitate.

Electricitate și alte servicii comunale și utilitare. Agenția de Reglementare în Energetică a decis să interzică operatorilor și furnizorilor de servicii să deconecteze de la servicii consumatorii care nu-și achită serviciile în perioada de stare de urgență. Este un semnal important pentru consumatori și comunități. Totodată, toți care pot achita, atât din punct de vedere financiar, cât și fizic, trebuie să achite serviciile pentru a menține operatorii apți să achite achiziția de energie electrică sau altele de la furnizorii primari. Serviciile de salubrizare și mentenanță trebuie să asigure evacuarea adecvată a deșeurilor pentru a evita un colaps ecologic în orașe.

Disponibilități financiare. Începând cu luna aprilie mai multe familii nu vor mai avea veniturile pe care le-au avut acum o lună, Din simplul motiv că activitățile economice, în special în domeniul serviciilor, au fost sistate. Unii oameni, practic, au rămas fără venituri, altora li se vor plăti parțial salarii pe perioada de stare de urgență, prin formula de indemnizație de șomaj tehnic.

Economiile, dacă sunt, trebuie gestionate și îndreptate strict pentru lucruri vitale, pentru o perioadă cât mai lungă, iar în cazul lipsei acestora – o soluție ar fi obținerea de credite de la rude, cunoștințe sau instituții creditare. Scopul este de a depăși perioada de inactivitate. Perspectivele de revenire la activitățile de până la Covid-19 după expirarea stării de urgență oricum sunt relativ mici.

De aceea este necesară și identificarea unor activități alternative, care să aducă niște venituri în bugetul familiei. Pachetele cu măsuri de ordin economic, financiar și social promise de autorități nu vor avea efect imediat pentru marea majoritate de beneficiari-țintă. Totodată, este importantă asigurarea plăților de pensii și alte prestări sociale chiar și în condițiile unor situații complicate în care activează sistemul de asigurări și protecție socială.

Aprovizionare cu produse alimentare și medicamente. Rețelele de magazine de cartier sau din localitățile rurale trebuie să funcționeze și să asigure accesul la alimentele elementare. Totodată, buna funcționare a acestora trebuie să fie asigurată inclusiv de organele abilitate cu menținerea ordinii publice. De asemenea, rețelele de farmacii trebuie să asigure accesul populației la produsele lor.

În R. Moldova, deocamdată, nu este motiv de îngrijorare referitor la suficiența de produse alimentare. Iar autoritățile trebuie să permită și să încurajeze anumite activități agricole pentru a ne asigura un minim de securitate alimentară după expirarea stării de urgență către toamnă.

E o perioadă complicată în față, în care fiecare în parte, dar și societatea, urmează să renunțe la anumite stiluri de viață, deprinderi, activități. Pentru o perioadă relativ scurtă, pentru o revenire cât mai curândă la normalitatea de până la Covid-19. Dar sunt activități de care nu ne putem lipsi. Acestea sunt vitale chiar și în condiții de carantină sau izolare totală. Accesibilitatea la ele depinde și de contribuția fiecăruia ca acestea să ne fie oferite în continuare, chiar și pe timp de stare de urgență.

Stăm acasă, dar să nu fim indiferenți!

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Săptămânalul „Gazeta de Chișinău” publică în paginile sale și pe pagina web a publicației articole ce reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chișinău” este unul din puținele ziare rămase pe piața mediatică care face jurnalism liber și corect. Nu-l lăsa să dispară! Contribuie și tu la menținerea unei publicații libere. Acum poți face un abonament oricând și de oriunde te-ai afla. Dacă abonezi un om drag la formatul PRINT, atunci redacția îți oferă gratuit, prin poșta electronică, formatul PDF al gazetei, în fiecare zi de vineri, la prima oră. Susține „Gazeta de Chișinău” printr-un abonament în format PRINT sau PDF.

ABONAMENT

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here