Singuri în fața pandemiei

1164
0
Foto: Natalia Munteanu

Mai multe localități din Republica Moldova au intrat în carantină, după ce unii localnici s-au infectat cu noul coronavirus. De teama pandemiei, unii primari au restricționat accesul în localitățile pe care le administrează, astfel nimeni nu intră, nimeni nu iese din teritoriu fără o motivație bine întemeiată. Nu se știe numărul exact de așezări care au instituit carantine, deoarece decizia se ia la nivel local.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

GAZETA de Chișinău a discutat cu primari de sate și orașe, care încearcă să limiteze răspândirea coronavirusului. COVID-19 nu ocolește pe nimeni, se extinde geografic și pune autoritățile publice locale în fața unei nenorociri din care trebuie să iasă cum pot.

Acum două săptămâni, la Ștefan-Vodă era liniște și pace. Până în ziua în care un preot a mers împreună cu alte 33 de persoane într-o excursie la Mănăstirea Poceav din Ucraina. 88 de persoane, care au intrat în contact cu pelerinii, stau în auto-izolare la domiciliu.

„Noi avem o biserică, care nu ține nici de Mitropolia Moldovei, dar nici de ce-a a Basarabiei. Preotul a organizat o vizită la Poceav. Au mers persoane din satele Chetrosu, r. Drochia, Varnița, r. Anenii Noi, Cârnățeni r. Căușeni, Pârâta și Molovata r. Dubăsari, Grigoriopol, Chișinău și r. Ștefan-Vodă. La întoarcere, ne-au adus acest coronavirus. Primele două persoane cofirmate pozitiv au fost din satele Talmaza și Răscăieți, r. Ștefan-Vodă. Ulterior, preotului i se face rău și este transportat la Chișinău, iar a doua zi aflăm că este pozitiv de coronavirus. Soția lui a fost testată negativ”, spune Vladislav Cociu.

Orașul Ștefan-Vodă este izolat. Din străinătate au revenit la baștină circa 550 de persoane. Primarul Cociu susține că prin oraș merge o mașină cu portavoce auto, care strigă din megafon: „Stați acasă!” Localnicii nu circulă prin Ștefan-Vodă, doar oamenii veniți în vizită din sate mai pot fi văzuți pe stradă, menționează Vladislav Cociu. Acesta spune că „are un oraș cu oameni buni, receptivi și inteligenți, care vor să se implice în procesul de prevenire și combatere a coronaviruslui”.

„Producătorii locali de textile vor confecționa măști. Am comandat măști pentru orașul și raionul Ștefan-Vodă”, declară Vladislav Cociu. Conducătorul orașului afirmă că „localnicii din Ștefan-Vodă sunt cuminți. N-aveți idee. Sâmbăta și duminica, nu suflă nici vântul pe aici. Nu putem închide orașul de tot. Circulația este încă”, aflăm de la Vladislav Cociu, primar de Ștefan-Vodă.

„Nu suflă nici vântul pe aici”

Vladislav Cociu se arată supărat pe politicienii care lasă totul pe seama primarilor. „Unde-s partidele politice care erau aici în perioada electorală?! Las acum să investească în siguranța cetățenilor. Ne bagă pe noi (n. r. – primari) pe prima linie. Nu vine nimeni. Problema nu e cine a fost ales, dar toți”, conchide Cociu.

Satul Talmaza se află în carantină până la 29 aprilie, după ce au fost înregistrate patru cazuri de coronavirus. Monitorizarea ordinii publice este asigurată de Poliție. „Oamenii au fost informați prin pliante, megafon etc. Poliția își face lucrul. Iaca polițiștii iau masa și se pornesc iarăși prin localitate. Oamenii au înțeles, tac din gură și fac ceea ce trebuie. Celor mai „deștepți”, care se împotriveau măsurilor luate, le-am zis: Vreți să stați la Spitalul Toma Ciorbă?! Dacă muncim așa, cred că învingem și această nevoie”, se arată convins Eugeniu Prutan, primar de Talmaza.

Tot în regiunea de sud a Republicii Moldova se află orașul Căușeni, unde am vorbit cu primarul Anatolie Donțu. Acesta spune că scările blocurilor și terenurile de joacă pentru copii au fost dezinfectate. „Prin oraș circulă mașina cu portavoce care le spune oamenilor să stea acasă și cum să se protejeze de coronavirus. Pe drumuri nu mai este nimeni. Carabinierii monitorizează situația din teritoriu. La o oră sau două, mai circulă câte un transport public”, descrie atmosfera din oraș Anatolie Donțu. Primarul susține că oamenii nu au restricții de a-și lucra grădina.

Carantină la Soroca

În carantină a intrat și municipiul Soroca. „Este important ca oamenii să înțeleagă gravitatea situației. În primele zile localnicii erau supărați, speriați, dar acum au început să conștientizeze. Spitalul este pregătit. Din fondul de rezervă, autoritățile locale au decis să cumpere un aparat pentru respirație artificială pentru spital. Alt aparat de respirație va fi cumpărat de Consiliul Municipal Soroca. Un aparat costă 320 de mii de lei. Toate bisericile și-au sistat activitatea”, anunță Lilia Pilipețchi, primar de Soroca. Aceasta spune că străzile sunt dezinfectate cu soluție de clor.

De la primarul de Ialoveni, Sergiu Armașu, aflăm că mulți oameni au mers în weekend la frigărui la marginea pădurii. „Făcând o razie pe dealuri, am descoperit că oamenii fac frigărui. Poliția i-a avertizat. Au fost aplicate unele amenzi. Bisericile nu și-au sistat activitatea, deoarece la nivel central li se permite. Dacă acestea ar fi în autonomia locală – noi altfel am proceda”, susține Sergiu Armașu.

La Horești, raionul Ialoveni, povestește primarul Petru Ciogoreanu, persoanele care revin din străinătate se înregistrează la Centrul de Sănătate. În general, oamenii sunt responsabili, deși în sat încă nu au fost confirmate cazuri de infectare.

Satul Braniște din raionul Rîșcani, satul Varnița din raionul Anenii Noi, orașul Sângerei, satul Pohorniceni din raionul Orhei, satele Bălceana și Sofia din raionul Hâncești sunt alte localități care au recurs la carantină locală.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE