În pandemie „se anulează” celelalte boli?

813
0

În condiții de răspândire a virusului COVID-19 la nivel național și internațional, medicii de familie și asistentele medicale din satele raionului Cimișlia sunt trimiși în concediu forțat, potrivit unei surse demne de încredere. În centrele de sănătate în care medicii sunt în concediu lucrează doar asistenta medicală. Aceasta răspunde la solicitările oamenilor prin telefon. Șefa Centrului de Sănătate Cimișlia, Ludmila Capcelea, ne-a asigurat că trei medici de familie din cei 18 din raion au scris benevol cereri de concediu.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Un internaut a postat pe facebook că marți, 24 martie, în cadrul unei întâlniri cu medicii de familie din raion, șefa Instituției IMSP Centrul de Sănătate Cimișlia, Ludmila Capcelea, i-a anunțat că trebuie să plece în concediu.

Am telefonat la Centrul de Sănătate din Satul Nou, Cimișlia, unde la muncă era o asistentă medicală, care nu a vrut să se prezinte, infirmiera și farmacista. Ea a confirmat că din 25 martie medicul de familie din sat este în concediu pentru două săptămâni. Asistenta n-a vrut să vorbească cu noi, direcționându-ne la șefa medicilor de familie din raion. Satul Nou are 1500 de locuitori.

„Eu le spun ce li se spune și la vamă”

„De pe 25 martie medicul de familie este în concediu. Eu sunt singură. Lucrez fără întrerupere. Mă scuzați, dar pe mine mă sună pacienți cu febră pe care trebuie să-i monitorizez, dar nu să vorbesc cu dvs. la telefon”, îmi spune asistenta medicală.

O întreb ce le spune la telefon oamenilor. „Eu le spun ceea ce li se spune și la vamă. Să stea acasă, să măsoare temperatura timp de 14 zile și, în caz de ceva, să sune și să ne anunțe”, s-a scuzat asistenta și a închis telefonul.

În satul Hârtop, raionul Cimișlia, la fel, medicul de familie se va afla în concediu de luni, 30 martie, iar de pe 25 martie, una din cele două asistente este trimisă în concediu. De luni, 30 martie, la Centrul medical va fi doar o asistentă medicală. La Hârtop sunt circa 2000 de locuitori.

„De luni, 30 martie, voi fi în concediu pe zece zile. Acum primirile sunt rare. Vine câte o gravidă din când în când”, a spus pentru GAZETA, medicul de familie din satul Hârtop, Cimișlia, Lilia Savastru. Am întrebat-o dacă a fost obligată să ia concediu acum. Medicul mi-a spus că zilele de concediu sunt din anul trecut.

Solicitată de GAZETA de Chișinău să ne spună dacă a obligat medicii de familie din raion să stea în concediu pe timp de stare de urgență, șefa Centrului de Sănătate Cimișlia, Ludmila Capcelea, ne-a spus că nu a obligat pe nimeni, și doar o parte din medicii de familie sunt în concediu.

„Nu suntem în plină epidemie”

„Medici de familie care vin din alte sate, deoarece e foarte greu cu transportul. Lucrul profilactic zi de zi este sistat. Doctorii pleacă periodic în concediu și nu e o problemă. Lucrează ceilalți care acoperă celelalte sate. Sunt două săptămâni în concediu, și nu pe 39 de zile.”

Cu referire la medicul de familie din Satul Nou, Cimișlia, Capcelea ne-a spus că „medicul de familie din Satul Nou are peste 63 de ani.  Are o formă gravă de diabet zaharat. Îl protejez într-un fel. Nu suntem în plină epidemie. În prezent, în raionul Cimișlia nu este niciun bolnav cu Covid-19. Dacă se va schimba situația, doctorii vor ieși la muncă”.

Șefa Centrului de Sănătate Cimișlia ne-a asigurat că, „acum, în punctele medicale nu vine nimeni. Noi lucrăm doar la urgențe. Nu este nicio crimă că pe zece zile medicul de familie este acasă”.

Capcelea ne-a mai spus că nu a forțat pe nimeni să meargă în concediu. Cererile de concediu au fost scrise benevol de trei din 18 medici de familie din Mihailovca, Satul Nou și Hârtop. Concediul este plătit. Sunt persoane care au concedii nefolosite de anul trecut.

„Într-un fel, eu protejez acești medici. În opinia mea, peste două săptămâni necesitatea de medici va fi mai mare. Lumea noastră nu este ascultătoare și conștientă. Pot apărea mai multe cazuri de infecție cu Covid-19. În cadrul unei instruiri ni s-a spus că medicii de familie vor dirija cazurile ușoare și medii la domiciliu. În prezent, policlinica e goală. Să stea de dimineață până-n seara cinci medici în policlinică nu este rezonabil. Medicii vor fi chemați în caz de necesitate.”

Ludmila Capcelea ne-a informat că situația e sub control. „Acum este liniște, dar e o liniște falsă. În viitorul apropiat medicii de familie vor lucra peste program. Noi nu avem medici de familie în toate satele. Aceștia se deplasează dintr-un sat în altul.”

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE