Covid 19 și pâinea noastră cea de toate zilele

519
0
Veaceslav Negruța
Veaceslav Negruța

Aprovizionarea, și în special cu produse de primă necesitate și cu alimente deocamdată nu este problema nr. 1 în R. Moldova în contextul epidemiei/pandemiei Covid-19. Depozitele de aprovizionare și magazinele au suficiente produse la acest început de stare de urgență declarată de autorități.

Susține și tu presa! Abonează-te la o sursă de informare independentă. Acum e simplu, intră pe

ABONAMENT

Chiar și primul șoc, care putea fi odată cu anunțarea acestei stări de urgență, a trecut fără mari epuizări de stocuri și rafturi, dacă vorbim de produse alimentare. Iar unde a fost cazul, rafturile au fost umplute la loc.

Problema societății noastre deocamdată nu este lipsa de produse alimentare, ci suficiența de resurse financiare pentru a cumpăra produsele necesare.

Modelul economic din ultimii 20 de ani bazat, în mare parte, pe remiterile de peste hotare se va schimba radical în următoarele câteva săptămâni sau chiar zile. Adică acele peste 100 de milioane de euro care intrau lunar în conturile familiilor de aici de la rudele care muncesc peste hotare vor dispărea sau cel puțin se vor reduce drastic, deoarece multă lume nu va mai avea activitate ca până la Covid-19, dar nici venituri la fel din munca peste hotare. Fie că e vorba de Italia, Rusia, Spania, Germania, SUA sau de Franța.

Aceste milioane până nu demult erau acel colac de salvare pentru economia din R. Moldova cu care se cumpărau alimente, se achitau servicii și se făceau cheltuieli existențiale.

Un alt canal de intrare de venituri în bugetele familiilor care muncesc aici era din exportul producției fabricate în R. Moldova. Respectiv, din cauza constrângerii cererii în țările unde exportam, vom avea reducere de export și, respectiv, o altă lovitură în buzunarul angajaților de aici.

Evident, în următoarele trei luni și bugetarii vor dispune de venituri mai puține, pornind de la constrângerile bugetare care se vor cristaliza și mai pronunțat, urmare a dificultăților în colectarea de venituri la buget, dar și a vacanțelor fiscale la plata impozitelor.

În astfel de condiții, capacitatea de cumpărare redusă a populației, plus rezervele de alimente deja făcute, constituie factorul determinant care va echilibra cererea la produse alimentare și evoluția prețurilor pe piața internă. Adică produse vor fi și prețurile nu vor crește esențial în următoarele trei luni.

Cel mai probabil ne va reuși evitarea unei crize alimentare în următoarele 3-6 luni, având în vedere și ajutorul care va veni de la producătorii mici, de la sate, care vor oferi consumatorilor anumite categorii de alimente primare, dacă nu intervin unele măsuri mai drastice de blocare totală a circulației de transport, oameni și mărfuri în interiorul R. Moldova.

Ce-i cu anul agricol 2020? Răspunsul la această întrebare trebuie să ne dea mai multă claritate referitor la suficiența de produse alimentare și evoluția prețurilor de după septembrie la produsele agricole și alimentare. Lucrările de primăvară trebuie realizate pentru a ne asigura o securitate minimă alimentară pentru următoarele 12 luni după colectarea roadei, pentru a tempera prețurile la producția agricolă și, respectiv, la produsele alimentare în R. Moldova.

Politica autorităților de izolare a R. Moldova promovată în ultima perioadă de timp expune cetățenii R. Moldova la riscuri și lipsuri într-o perioadă dificilă pentru noi toți. Parteneriatele se construiesc greu, dar ele sunt unicele care ajută în timpuri grele statele mai slabe și cu o populație însărăcită. Ajutoarele și asistența de natură umanitară, alimentară, financiară ar fi mult mai ușor de obținut în cazul în care R. Moldova nu s-ar fi aflat și în această stare de izolare indusă de propriile autorități. Chiar și așa, comunitatea internațională și-a arătat deschiderea să ne ajute, dacă astfel de solicitări vor fi formulate de autoritățile de la Chișinău.

Autoritățile sunt obligate să dispună deja de anumite planuri de intervenții imediate, medii și de lungă durată, pe care să le anunțe societății și care să ajute la evitarea unor crize și speculații în această perioadă de stare de urgență, dar și după revenirea la normal. Deși nimeni nu riscă azi să spună cu certitudine cum va arăta această normalitate după Covid-19.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Săptămânalul „Gazeta de Chișinău” publică în paginile sale și pe pagina web a publicației articole ce reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chișinău” este unul din puținele ziare rămase pe piața mediatică care face jurnalism liber și corect. Nu-l lăsa să dispară! Contribuie și tu la menținerea unei publicații libere. Acum poți face un abonament oricând și de oriunde te-ai afla. Dacă abonezi un om drag la formatul PRINT, atunci redacția îți oferă gratuit, prin poșta electronică, formatul PDF al gazetei, în fiecare zi de vineri, la prima oră. Susține „Gazeta de Chișinău” printr-un abonament în format PRINT sau PDF.

ABONAMENT

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here