Ministerele Coronavirus

1058
0

Socialiștii se detașează de ministerele cu probleme din cauza asistenței financiare externe precare și a politicii moldoveniste

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Socialiștii au scăpat de ministerele unde au călcat în străchini, la educație, externe, infrastructură și la reintegrare. Democrații și-au numit la aceleași ministere, devenite apanajul lor în ultimii ani, reprezentanți ai grupării Nichiforciuc–Andronache–Filip, apropiați de-ai lui Jizdan și un protejat de-al lui Diacov. Singurul tehnocrat din această galerie, Igor Șarov, poate fi o speranță pentru oamenii de știință, dar are probleme de integritate.

PSRM și PDM au format luni, 16 martie, în plină pandemie de Coronavirus, Platforma Social-Democrată pentru Moldova. După semnarea acestei alianțe, cinci ministere au trecut sub controlul democraților – al Educației, Culturii și Cercetării, al Afacerilor Externe și Integrării Europene, al Apărării, al Economiei și Infrastructurii și Biroul Politici de Reintegrare.

Acești miniștri au atras critici dure din partea societății civile și opoziției. A fost blamat ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Aureliu Ciocoi, pentru declarațiile sale scandaloase despre Războiul de pe Nistru și pentru afirmațiile sale filoruse.

De altminteri, în perioada mandatului lui Ciocoi, Moldova nu a avut niciun contact palpabil cu un oficial străin. Vizita premierului Ungariei, Victor Orban, la Chișinău nu este o reușită în condițiile în care nimeni nu mai vrea să aibă de a face cu el pentru abuzurile sale antidemocratice.

Miniștri „tehnocrați”, eșecuri iremediabile

Un alt ministru criticat a fost cel al Educației, Culturii și Cercetării, Corneliu Popovici. Acesta și-a aprins scaii în cap după ce a afirmat că intenționează să revizuiască manualele de istorie și din cauza comenzilor politice în cazul Institutului de Istorie al Academiei de Științe.

În ce privește Ministerul Economiei și Infrastructurii și Biroul Politici de Reintegrare, acestea sunt domenii în care șeful statului Dodon și premierul Chicu au bătut în sită și covată, însă au eșuat iremediabil din cauza asistenței financiare externe precare.

Ministrul Apărării, Victor Gaiciuc, nu a reușit să stabilească niciun contact cu omologii săi străini, probabil din cauza declarațiilor sale despre războiul din estul Ucrainei.

Mai mult, există posibilitatea partajării altor funcții, inclusiv a celei de premier, după alegerile prezidențiale din toamnă, dacă, firește, PDM „stă în picioare”, estimează comentatorul politic Ion Tăbârță.

Până atunci însă, Grupul ProMoldova, condus de Candu, lucrează febril în raioane pentru formarea unei rețele naționale, rupând aderenți din organizațiile teritoriale ale PDM.

Galeria miniștrilor pedemiști: abuzuri și contracte cu statul

Serghei Răilean
Serghei Răilean

ar fi reprezentantul grupării democrate Nichiforciuc–Andronache–Filip. El mai este cunoscut pentru relațiile de rudenie cu fostul premier Filip.

„Ministerul Economiei a fost controlat de PDM și este evident că reprezentanții acestei formațiuni au interese economice legate de subteranul economiei”, estimează comentatorul politic Ion Tăbârță.

Răilean a fost director al Agenției Servicii Publice între 2017 și 2019. În aceeași perioadă, au fost emise acte cu altă identitate pe numele lui Vladimir Plahotniuc și Serghei Iaralov.

Pînzari și Lesnic, oameni conectați la Alexandru Jizdan

Alexandru Pînzari
Alexandru Pînzari

este noul ministru al Apărării, el face parte din anturajul fostului ministru de Interne și actualului deputat Alexandru Jizdan.

Pînzari este poate cel mai cunoscut opiniei publice atât pentru conexiunile sale cu lumea criminală, cât și pentru abuzurile la care s-a dedat începând cu perioada guvernării comuniste.

După violențele din aprilie 2009, a fost condamnat pentru faptul că a acceptat mărturii false într-un dosar. Martorii falși au fost racolați de controversatul om de afaceri Adrian Nichifor și Dorin Damir, finul de cununie al lui Vladimir Plahotniuc.

O investigație jurnalistică realizată de RISE Moldova a dezvăluit că Pînzari și fostul șef al acestuia, Jizdan, i-au oferit informații pe bani actualului primar de Bălți, Renato Usatîi.

Cristina Lesnic
Cristina Lesnic

Cristina Lesnic a fost viceprim-ministră pentru Reintegrare în Guvernul Filip. Între 2013 și 2018, Lesnic a fost responsabilă de relații internaționale și integrarea europeană și de analiza, monitorizarea și evaluarea politicilor la Ministerul Afacerilor Interne.

Igor Sarov
Igor Sarov

Igor Șarov, un tehnocrat, beneficiar al unor licitații publice

Igor Șarov a fost secretar general de Stat la Ministerul Educației, Culturii și Cercetării din septembrie 2013 până în iunie 2019. Mandatul său coincide cu acțiunile populiste al PDM privind redeschiderea unor școli în localități fără copii și fără profesori.

În aceeași perioadă, Editura Cartdidact, proprietate a lui Igor Șarov, specializată în editarea manualelor școlare, a obținut contracte cu statul atât la tipărirea unor cărți, cât și pentru furnizarea de mobilier pentru școli în valoare de 5,5 milioane de lei, potrivit unei investigații jurnalistice realizate de MoldovaCurată.md.

Angajații Institutului de Istorie al Academiei de Științe își pun speranța în numirea lui Igor Șarov la educație. Unii dintre aceștia însă rămân rezervați în puterea noului ministru să producă un reviriment.

„Numirea lui Igor Șarov la Ministerul Educației, Culturii și Cercetării este o veste bună. Poate singura veste bună în urma acestei remanieri. Problema este că Șarov nu cred că va fi capabil să producă o schimbare radicală în domeniul cercetării”, estimează comentatorul politic Anatol Țăranu.

Oleg Țulea
Oleg Țulea

Oleg Țulea, protejatul lui Dumitru Diacov

Fostul ambasador al R. Moldova la Budapesta, Țulea, nu are o experiență diplomatică impresionantă. Acesta este, din studenție, un activist pedemist. A ajuns în Parlament în 2005, la 25 de ani. În 2009–2011, a fost viceministru al Tineretului și Sportului. În 2015, a fost numit ambasador al R. Moldova în Ungaria.

Alianța PSRM și PDM reprezintă, în opinia comentatorului politic Anatol Țăranu, un acord între două formațiuni care sunt interesate să mențină sistemul oligarhic în Republica Moldova.

„Pe acest segment a fost găsit un limbaj comun și interese comune. Acum trebuie să ne așteptăm la consolidarea sistemului oligarhic în R. Moldova.”

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE