Cum transformi deșeurile organice în hrană pentru pământ

3137
1
Lada pentru compost din grădina unei familii din satul Cigârleni. Foto: Natalia Munteanu

În Republica Moldova, majoritatea oamenilor încă nu sunt obișnuiți să separe deșeurile reciclabile ca plasticul, cartonul și sticla de gunoaiele menajere. Cu mici excepții, și ne referim aici la cei care au înțeles cât de bun este îngrășământul organic pentru plantele, legumele și fructele care cresc frumos și sănătos.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Compostul, pentru că despre el vă povestim în acest articol, este un îngrășământ agricol natural, obținut în urma fermentării lente a deșeurilor organice amestecate cu tărâțe Bokashi sau cu microorganisme eficiente EM, provenite din Japonia. Resturile vegetale aruncate la groapa de gunoi sunt poluante pentru mediul înconjurător, deoarece eliberează dioxid de carbon (CO2), poluează aerul, apa și solul.

Gospodăriile de la țară, care au interesul de a obține acasă îngrășământ organic pentru o grădină, au prevăzut un colț special în curte pentru strângerea resturilor de mâncare biodegradabile. Cei care stau la apartament, fermentează deșeurile organice într-o găleată cu capac, iar apoi le duc la punctul de compostare sau le îngroapă în sol. Nu emană miros neplăcut și nu atrag insecte în procesul de descompunere.

Printre deșeurile care se folosesc la compost sunt cojile de ouă, legume și fructe, pâinea, zațul de cafea, ceai, cojile de nuci, orezul, frunzele uscate, șervețele de hârtie etc. Nu se pune în compost plastic, pungi, alimente care au avut contact cu uleiul, sticlă, oase, produse cosmetice și farmaceutice, pentru că ele poluează mediul.

Conceptul e comunitar”

GAZETA de Chișinău a mers la Sergiu Țurcanu din Chișinău, care cultivă ardei iuți și plante suculente, pentru a afla mai multe detalii despre procesul de compostare. Bărbatul are în gospodărie o ladă pentru compost, unde adună toate deșeurile organice, care peste aproximativ patru sau șase luni se transformă în îngrășământ pentru pământ și plante. Sergiu Țurcanu spune că utilizează la compost bacteriile japoneze EM-1, deoarece conțin peste 100 de organisme care descompun mai rapid materia organică. Bărbatul precizează că tărâțele de Bokashi, care se folosesc pentru precompostare în apartament, sunt făcute pe bază de EM. Dacă nu aveți EM, puteți folosi pământ bogat în râme, deoarece acestea descompun deșeurile vegetale.

Lada pentru compost construită de Sergiu Țurcanu. Foto: Natalia Munteanu

Un compost bun are nevoie de apă, aer și bacterii. „Dacă compostul nu este suficient de umed, îi mai adăugăm apă. Și pe parcurs adăugăm apă. Aerul este alt factor important. Răsturnăm deșeurile cu furca, așa ca să le dăm acces la aer”, menționează Sergiu Țurcanu. Lada pentru compostare trebuie să aibă minimum un metru cub, altfel resturile de mâncare și gunoi vegetal nu reușesc să fermenteze. Soluția lichidă de EM sau Bokashi se adaugă printre straturile de gunoi biodegradabil.

Țurcanu precizează că EM elimină mirosul neplăcut din deșeurile organice. Acesta spune că microorganismele EM curăță râurile, lacurile și restabilește microflora. În lada pentru compost, construită de Sergiu Țurcanu, se adună deșeurile organice aduse de circa 15 persoane din Chișinău. „Cutii de tipul ăsta pot fi instalate în spațiul public: grădinițe, parcuri, școli, în vecinătatea blocurilor de locuit etc. E o soluție pe care o poate aplica oricine, mai ales cei care au casă la curte. Conceptul e comunitar”, consideră grădinarul. Bacteriile EM nu permit degajarea de CO2 în atmosferă.

Cum să faci compost în apartament

Pentru apartamente și birouri, cel mai simplu mod de a recicla deșeurile alimentare este compostarea cu tărâțe Bokashi. Potrivit lui Sergiu Țurcanu, bacteriile anaerobe trăiesc din tărâțe, care nu au nevoie de aer pentru descompunerea deșeurilor. Cu ajutorul tărâțelor de Bokashi, deșeurile organice își păstrează substanțele nutritive, nu emit gaze dăunătoare cu efect de seră, cum ar fi metanul și C02.

Îngrășământul obținut după compostare. Foto: Natalia Munteanu

Recipientul pentru compost trebuie să fie cu capac care se închide etanș. Se recomandă mărunțirea resturilor alimentare, deoarece se descompun repede și iese compost de calitate. În plus, încap mai multe deșeuri vegetale. Gunoiul menajer, odată pus în găleata pentru compost, se presează ca să fermenteze. Este important să puneți un strat de deșeuri organice, apoi un strat de tărâțe de Bokashi. La fiecare două kilograme de resturi vegetale se presară cinci grame de tărâțe specială.

Silvia Ursul a început recent să facă compost acasă, în apartament. Pentru a reduce din cantitatea de gunoi, tânăra spune că se străduie să cumpere mai puține produse ambalate în plastic, iar dacă se adună recipiente de plastic, le aruncă în tomberoanele special amenajate de ABC Recycling pentru sortare și reciclare.

Deșeurile organice știu sigur că ajung la groapa de gunoi de la Țânțăreni și, până să ajungă acolo, se prefac într-o supă urât mirositoare din care nu poți face nimic. Așa că am decis să utilizez metoda Bokashi. Am luat legătura cu Eugen Guzun de la Ask a Worm, care mi-a oferit sfaturile necesare. Am procurat două găleți care se închid etanș și tărâțe speciale Bokashi. Pe toate am plătit 60 de lei”, povestește Silvia Ursul.

Unde ducem deșeurile fermentate

Femeia ne asigură că compostul nu miroase urât. „Mirosul se face simțit dacă greșești ceva la compostare: nu pui destule tărâțe Bokashi sau lași să intre prea mult aer. Însă la ridicarea capacului se face simțit un miros acru, ca de murături, se datorează bacteriilor care fermentează”, afirmă Silvia. Tânăra încă nu știe ce va face cu precompostul, dar cel mai probabil îl va duce la părinții săi acasă la țară.

Tărâțe de Bokashi. Foto: Silvia Ursul

Ask a Worm” este o inițiativă din Chișinău, care promovează dezvoltarea compostului prin metoda Bokashi și ajută oamenii să practice această metodă. Pe pagina web: askaworm.org și pe grupul de facebook.com/Ask a Worm există informații despre metoda Bokashi. Fondatorii grupului de inițiativă vând tărâțe de Bokashi care costă 30 de lei pentru 500 de grame și cutii speciale pentru precompostare. Se folosesc aproximativ cinci grame de tărâțe de Bokashi pe zi.

În Chișinău există un punct de compostare amenajat de tinerii de la Ask a Worm. Mai puteți arunca deșeurile fermentate la tulpina unui copac, în păduri sau în sol. Compostul îmbunătățește calitatea pământului, intensifică creșterea plantelor și a culturilor agricole, facilitează drenajul apei și ameliorează eroziunea solului.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE

1 COMENTARIU