Ai noștri în lume! O moldoveancă a lansat o afacere cu flori la New York

2682
0

Lorena Eni este o tânără din Chișinău, care de mai mulți ani locuiește în SUA. Doi ani în urmă s-a aventurat să lanseze un business într-un oraș cu peste 220 mii de afaceri, dintre care peste 30 mii sunt în domeniul floristic. Chiar și așa, tânăra a reușit să țină piept rechinilor din industrie și să pună pe picioare o afacere în domeniul floristic.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

De zece ani, este model profesionist. S-a fotografiat pentru reviste de modă cu renume și a îmbrăcat haine de brand pe podiumurile mondiale. În New York, acolo unde activează în calitate de model, a descoperit pasiunea sa pentru flori. Aventura în domeniul floristic a început doi în urmă, când a devenit designer floral, iar propriul brand l-a lansat un an mai târziu.

„Am visat mereu să ajung la New York și, în momentul când am ajuns, m-am îndrăgostit de acest oraș. Am fost mereu pasionată de artă, de a crea lucruri inedite. Am avut mereu o atracție aparte pentru estetică, stil și simplitate. Designul floral a apărut spontan în viața mea. Dar a apărut anume în New York, care este considerat orașul tuturor visurilor”, a spus tânăra.

Buchete din flori uscate

Chiar dacă nu a făcut studii în acest domeniu, tânăra din Republica Moldova spune că se bazează pe instinctul său și pe treningurile specializate la care participă. „Nu am făcut cursuri de design floral, este ceva ce simt. Însă particip periodic la diferite workshop-uri din domeniu. Învăț lucruri noi, dar stilul rămâne intact, iar autenticitatea pentru mine este cea mai importantă. Nu țin cont de reguli, iar fiecare aranjament floral este o stare de moment, o parte din mine”, a mai spus designerul floral.

Designerul floral, Lorena Eni/FOTO: arhiva personală
Designerul floral, Lorena Eni/FOTO: arhiva personală

Lorena Eni utilizează în compozițiile sale flori aduse din diverse colțuri ale lumii. Nu se limitează atunci când este vorba de a crea buchete originale. „Am o varietate de flori, chiar și garoafe (râde). Ador florile de câmp, iar ideea de a utiliza și florile uscate îmi oferă plăcerea de a le oferi a doua viața în aranjamentele mele”, a precizat moldoveanca.

Tânăra din Chișinău spune că orașul New York este o adevărată oază de inspirație și poate găsi orice tip de floare. „Poate fi considerat o capitală a lumii, mai ales când vorbim de flori. Am marele noroc să găsesc flori, indiferent de originea lor”, ne asigură ea.

Afacere la New York

Prețul buchetelor create de designerul floral Lorena Eni diferă, în funcție de sezon. Cele mai scumpe, însă, sunt cele minimaliste. Prețul unor buchete începe de la câțiva dolari și
poate ajunge la câteva sute, în funcție de compoziție și numărul de flori utilizate.

„Evident, prețul depinde de sezon, însă cele mai scumpe aranjamente, de regulă, arată cel mai simplu. Fiecare compoziție are „ceva din mine”. Mereu încerc să adaug și detalii mai inedite, cum ar fi un fruct exotic, legume sau spice de grâu”, a recunoscut Lorena.

Designerul floral, Lorena Eni/FOTO: arhiva personală
Designerul floral, Lorena Eni/FOTO: arhiva personală

Pe lângă venit, afacerea cu flori a venit și cu provocări. „Atunci când vorbim despre o afacere cu flori, nimic nu este presărat cu petale. Evident, m-am ciocnit și cu obstacole. Dar dacă ești pasionat de ceea ce faci și ai destul entuziasm să realizezi lucrurile la cel mai înalt nivel, aceasta este tot ce contează. Indiferent că te afli în SUA, în R. Moldova sau oriunde în lume”, a spus Lorena.

Toată afacerea, momentan, stă pe umerii Lorenei. „În prezent, nu am angajați. Mă descurc, deocamdată, singură. Investesc bani și timp în magazinul meu online. Având un site funcțional, voi avea o abordare puțin mai diferită. Nu am un magazin fizic în New York, pentru că trăim într-o lume digitalizată. Oamenii preferă să comande online. Sunt prezentă pe platforme create special pentru designerii locali și sunt implicată în proiecte de stilistică florală”, a precizat Lorena.

Designerul floral, Lorena Eni/FOTO: arhiva personală
Creația designerului floral, Lorena Eni/FOTO: arhiva personală

Până acum a colaborat cu zeci de clienți din New York. „Am avut o diversitate mare și diferită de clienți/proiecte. Am colaborat cu restaurante, hoteluri, mirese, fotografi, modele. Am creat editoriale. Am avut colaborări cu fotografi, care au avut nevoie de serviciile mele la sesiuni foto cu bebeluși”, a spus tânăra.

Chiar dacă abia își ia avânt în lumea afacerilor, Lorena Eni spune că are planuri mari legate de pasiunea sa și este gata să investească timp. Dar și „Foarte multă muncă”, a adăugat tânăra la final.

Autor: Ana Sârbu

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE