Ne vei lipsi, Valeriu, dar nu te vom uita

913
0

Așteptam cu toții, rude și prieteni, să-l felicităm, la 10 martie 2020, cu ocazia zilei de naștere, dar am fost puși în iremediabila situație de a-l petrece, în chiar respectiva zi, pe ultimul său drum…

Susține și tu presa! Abonează-te la o sursă de informare independentă. Acum e simplu, intră pe

ABONAMENT

Ne-a părăsit, subit, Valeriu Turta. S-a stins din viață cu doar patru zile înainte de a atinge vârsta de 71 de ani.

Ce tristă zi de început de primăvară.

Ziarist, fotograf, caricaturist, veritabil artist al şarjei consacrate în special tematicii sportive, una inepuizabilă. Valeriu a activat în presa scrisă aproape cinci decenii. O viață întreagă!

Încă de când era elev la școala din satul natal Caragaș, el scria informații, mici articole la „Satul Nou”, ziarul raional din Slobozia. Apoi, ceva mai târziu, Valeriu a lucrat ani buni la respectivul ziar. Timp pe deplin suficient pentru ca şi colegii să-i aprecieze calitățile deosebite. Principala dintre acestea este dragostea sa pentru glie, stima față de oamenii câmpului. Iubea atât de mult meseria sa, pământul, încât din primăvară până toamna târziu se afla mereu pe lanuri și în vie, pe necuprinsele plantații legumicole și în renumitele livezi sloboziene, la fabricile de prelucrare a tomatelor sau în atelierele de reparație a tehnicii agricole…

Pretutindeni unde clocotea munca, el se afla mereu printre oameni. Era tot timpul în mișcare, scria la o serie de ziare și reviste republicane, trimitea caricaturi și şarje la „Chipăruş”.

Stabilit peste ani în capitala republicii, Valeriu Turta a lucrat inițial la „Chișinău. Gazetă de seară”, la „Capitala”. Ulterior s-a specializat în materie de sport. A fost redactor și corespondent la „Sport Curier”, la „Sport Plus”, la revista Asociaţiei Presei Sportive din Moldova – „Sport în Moldova”. 

Neobositul ziarist a continuat să muncească în același ritm susținut. Era mereu prins în vâltoarea evenimentelor sportive, în special fotbalistice, scria despre partidele din campionatele naționale, dar și despre cele ale veteranilor fotbalului moldovenesc, pe care îi însoţea adeseori în deplasări peste hotare. Oglindea întrecerile echipelor de fotbal din orășelele și satele republicii, precum şi competiţiile cu balonul rotund rezervate copiilor și adolescenților pe care le imortaliza cu „ochiul mecanic” al aparatului său foto.

Valeriu era meșterul neîntrecut al reportajului, dar și al interviului. A realizat o serie de materiale cu mari fotbaliști, oameni ai fotbalului: Pavel Cebanu, Vladimir Ţincler, Igor Dobrovolschi, Vladimir Gosperschi, Sergiu Cleșcenco, atâţia alții. În ultimii ani scria pentru ziare din Ialoveni și din Criuleni… Pregătea pentru tipar o carte care urma să reunească cele mai rezistente lucrări ale sale – articole, interviuri, relatări, reportaje, reflecții…

Valeriu Turta, bunul nostru prieten, era un om cu un deosebit simț al umorului. Prin simpla sa prezență, crea bună dispoziție și o atmosferă de veritabilă destindere sufletească.

NE VEI LIPSI, VALERIU!

DAR NU TE VOM UITA!

Pavel BRĂDESCU

Iulian BOGATU

Serghei BUSUIOC

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Săptămânalul „Gazeta de Chișinău” publică în paginile sale și pe pagina web a publicației articole ce reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chișinău” este unul din puținele ziare rămase pe piața mediatică care face jurnalism liber și corect. Nu-l lăsa să dispară! Contribuie și tu la menținerea unei publicații libere. Acum poți face un abonament oricând și de oriunde te-ai afla. Dacă abonezi un om drag la formatul PRINT, atunci redacția îți oferă gratuit, prin poșta electronică, formatul PDF al gazetei, în fiecare zi de vineri, la prima oră. Susține „Gazeta de Chișinău” printr-un abonament în format PRINT sau PDF.

ABONAMENT