CORONAVIRUS: Mărturiile unei moldovence, turistă în China

3580
0
Imagine din arhiva personală a moldovencei aflate în China
Imagine din arhiva personală a moldovencei aflate în China

O moldoveancă ajunsă în China cu câteva zile înainte de a începe epidemia COVID-19 acum nu se poate întoarce acasă pentru că au fost anulate zborurile. A schimbat deja de două ori biletele, care ulterior au fost anulate, iar cheltuielile sunt suportate tot de călători. „Sunt fără bilet, cu viza expirată și fără de asigurare medicală”, spune fata.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Mara este o tânără din Chișinău, care a plecat în călătorie la un prieten în China. „Acum aștept să-mi ramburseze banii pentru bilete, apoi trebuie să apelez la o altă companie avia, unde biletele sunt mai scumpe”, explică ea.

Încă nu a apelat la Ambasada Republicii Moldova din China deoarece nu a avut necesitatea.

„Nu am întâlnit moldoveni până acum, dar la un moment dat am vrut să-i caut online, chiar dacă sunt în alte orașe. Problemele parcă te fac să te apropii de ai tăi. Eu simt necesitatea asta”, afirmă tânăra.

„La început situația era gravă. Erau foarte mulți bolnavi. Un oraș chiar a fost blocat cu ajutorul forțelor armate. Adică nu puteai să ieși sau să intri în oraș. Dar, în general, era bine, cel puțin pentru mine, pentru noi. Puteai ieși afară, prin parc și sta în liniște. Toți erau prin case și se temeau să iasă. Când afară nu sunt oameni, nu ai motive de frică. Supermarketurile erau mereu pline, oamenii ieșeau după cumpărături. Toți purtau mască. Din cauza restricțiilor, după o lună și jumătate de stat mai mult în casă, simt că ne apucă depresia”, povestește Mara.

La decizia guvernului, aproape toate localurile sunt închise, lucrează doar cu livrare. Unele magazine mici cu fructe și alimentație stradală deja se deschid. Mall-urile și supermarketurile lucrează, dar, obligatoriu, toți trebuie să poarte măști și le este verificată temperatura la intrare. Au început să fie deschise parcurile, lumea iese din casă.

 „În orașul unde stăm, nu departe de Wuhan, nu a fost depistat de mai multe zile niciun caz nou de Covid-19. În China, zilnic, se vindecă mii de oameni”, adaugă tânăra.

În localuri se permite doar câte o persoană la masă, iar afară se poate și câte doi.

Pe site-ul Ambasadei Republicii Moldova din China, cetățenii sunt îndemnați să se adreseze prin intermediul poștei electronice sau prin intermediul  telefonului, în cazul în care vă aflați în orașul Wuhan sau în alte orașe din provincia Hubei, la adresa – beijing@mfa.gov.md, eugeniu.vitu@mfa.gov.md, numărul de telefon mobil – 186 120 89 182: numele, prenumele, patronimicul; numărul de telefon mobil; scopul șederii în Wuhan sau în altă localitate din provincia Hubei.[1]

Reamintim că în Republica Moldova, în conformitate cu Hotărârea nr. 6 din 10 martie 2020 a Comisiei naționale extraordinare de sănătate publică privind situația epidemiologică a infecției COVID-19, este interzisă organizarea și desfășurarea întrunirilor în masă în instituțiile de cultură din țară, cu participarea unui număr mai mare de 50 de persoane până la 1 aprilie 2020. Termenul menționat va putea fi revizuit ulterior, în funcție de situația epidemiologică.[2]

[1] https://china.mfa.gov.md/

[2] https://mecc.gov.md/ro/content/atentia-conducatorilor-institutiilor-de-cultura?fbclid=IwAR0wFImF7Q6M5BAwyBkK-Il6JT55HoqMMtMVz-oETPiw7_jDiGTLFXdlKtE

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE