Și băieții plâng – Marșul Solidarității la Chișinău (Galerie Foto)

2160
1
Fotografii de Natalia Munteanu

La Chișinău, de 8 Martie, a avut loc cea de-a 6-a ediție a Marșului Solidarității pentru drepturile femeilor și egalitatea între genuri. Evenimentul a fost dedicat ratificării Convenției de la Istanbul, pe numele ei lung: Convenția Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea violeței împotriva femeilor și violenței domestice.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Manifestanții au mărșăluit în coloană de-a lungul bulevardului Ștefan cel Mare și Sfânt în semn de solidaritate cu victimele violenței în bază de gen. Participanții la marș au scandat „Asta-i intervenția, ratificați Convenția!”; „Trei gălușe, o clătită – munca casnică plătită!” sau „Vrem și flori și șanse egale!”.

Activiștii civici au scandat și au bătut tobele și în fața Președinției unde i-au transmis un mesaj președintelui Igor Dodon, criticând mesajul de felicitare transmis femeilor de 8 Martie. „Fă mâncare, spală vase, domnule Dodon!”; „Strânge singur de pe masă, domnule Dodon”, l-au îndemnat femeile din Republica Moldova.

Am discutat cu trecătorii despre drepturile femeilor, stereotipuri și violența în bază de gen. Pe Maria am surprins-o pe trotuar, în timp ce-i lăuda pe participanții la marș pentru inițiativă.

Altă femeie, cu trei lalele în mână, a îndrăznit să se alăture participanților, deoarece a trecut cândva prin violența fizică.

Tot printre oamenii de pe stradă am întâlnit-o pe Valentina, o femeie trecută de vârsta a treia, care mi-a spus că timp de 35 de ani a îndurat violența bărbatului său. „Nu m-am despărțit de el, deoarece îmi era rușine de lume. Dacă aș întoarce timpul înapoi nu aș mai răbda. El a murit, iar eu acum sunt liberă. Tatăl meu întodeauna o ajuta pe mama în casă, iar eu cred că asta-i de bine”, își amintește femeia.

Femeile mai spun că vor să fie egale în drepturi cu bărbații, să primească salarii egale și să împartă munca casnică. „E bine să fii ajutată de bărbat la treburile casnice. Eu cred că în aproximativ 80% dintre familiile din țara noastră nu se întâmplă acest lucru”, consideră o femeie întâlnită în preajma Primăriei.

Pentru un pic de echilibru, am vorbit și cu oameni de gen masculin. Un bărbat mi-a spus tranșant că este împotriva violenței față de femei și fete. Însă acesta nu este de acord să ajute femeia la făcut curat, spălat vase etc. „Eu tai lemne, fac focul, iar femeia lucrează în casă. Fiecare cu lucrul său în gospodărie”, spune el.

În timp ce alt bărbat susține că el gătește mâncare, iar soția sa spală vasele. Când vine vorba de luat decizii în familie, omul spune că acest lucru îi revine în exclusivitate bărbatului. „Asta nu a fost, nu este și nu va fi. Bărbatul decide cum e mai bine de făcut. Femeia trebuie să asculte de bărbat”, se arată convins bărbatul. Acesta nu a putut să explice de ce într-o familie deciziile ar trebui luate doar de bărbat.

Violența față de femei este cea mai gravă încălcare a drepturilor omului din Republica Moldova. Aproape jumătate din femeile în vârstă de 18-74 de ani au fost supuse hărțuirii sexuale, începând cu vârsta de 15 ani.

Circa 73% dintre femeile care au avut vreodată un partener intim, au fost supuse unei forme de violență. Doar în anul 2019, șapte femei au fost omorâte de partenerii lor, se arată într-un raport OSCE, precizează organizatorii Marșului: Grupul de Inițiative Feministe din Republica Moldova, Coaliția Națională „Viață fără violență în familie”; Mișcarea „Occupy Guguță” și Platforma pentru Egalitate de Gen din Republica Moldova.Marșul Solidarității a început din scuarul magazinului Unic – până în Parcul Dendrariu din Chișinău.

Organizatorii au anunțat o colectare de produse de igienă pentru femeile străzii și victimele violenței. Donațiile vor fi recepționate de Centrul de Dezvoltare în Sănătate și Centrul de Asistență și Protecție a Victimelor Traficului de Ființe Umane.Participanții au transmis și mesaje anti-sexism. Potrivit Platformei pentru Egalitate de Gen, limbajul sexist este acel limbaj care utilizează expresii și adresări ce prezintă femeia și bărbatul în manieră umilitoare, degradantă și violentă, ofensând demnitatea acestora. Convenția de la Istanbul este un document care ridică violența împotriva femeilor și violența domestică la rangul de încălcare a drepturilor omului și instituie mecanisme pentru a combate aceste fenomene.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE