Ai noștri în lume! Află povestea unei familii de apicultori moldoveni pe pământ englezesc

5290
0
FOTO: Afacerea moldovenilor în Marea Britanie
FOTO: Afacerea moldovenilor în Marea Britanie

Ghidat de pasiunea pentru apicultură, un cuplu de moldoveni a lansat o afacere „dulce” la Londra. La sute de kilometri de casă, familia Bârsan crește peste 60 mii de albine. Mierea produsă de moldoveni a ajuns nu doar pe mesele europenilor, ci și pe ale celor din India, Pakistan și Dubai.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Eduard și Stela Bârsan sunt un cuplu de moldoveni originari din satul Brânzenii Vechi, raionul Telenești. Cu 18 ani în urmă au decis să plece în Marea Britanie. „Am vrut un trai decent, ca și majoritatea tinerilor”, au recunoscut cei doi. Câțiva ani în urmă, familia Bârsan a lansat o afacere în domeniul apiculturii. „Totul a pornit de la pasiunea lui Eduard față de apicultură și dorința de a oferi celor trei copii ai noștri miere naturală”, a adăugat Stela.

Eduard Bârsan provine dintr-o familie cu tradiție în apicultură. De câteva generații, bărbații din neamul lor produc miere. Chiar dacă se află departe de casă, bărbatul a vrut să ducă mai departe cunoștințele moștenite de la tatăl său. „Mi-am petrecut copilăria în compania albinelor, m-am trezit și am adormit cu zumzetul lor. Mai târziu, am învățat de la tata, care este apicultor, să le înțeleg, care flori sunt potrivite… Albinele mi-au devenit prietene devotate. Am urmat și cursuri de apicultură la Școala Profesională din Bubuieci”, a povestit entuziasmat Eduard.

Peste 60 de mii de „albine ocupate”
 
Cu opt ani în urmă, familia Bârsan a procurat doi stupi pentru albine. „Eram ferm convinsă că banii investiți în stupi se vor răscumpăra, pentru că noi consumăm multă miere. În loc să cumpărăm, am început să o producem. Cu timpul, marea pasiune a soțului pentru apicultură a devenit pasiunea întregii familii”, a precizat Stela Bârsan.
FOTO: Familia Bârsan din Brânzenii Vechi
FOTO: Familia Bârsan din Brânzenii Vechi
Mierea produsă s-a transformat într-un brand, care poartă numele de „Albinele ocupate”. În prezent, familia deține peste 150 de stupi și 60 mii de albine în mai multe zone din Marea Britanie. Gustul intens al mierii, spun ei, se datorează florilor care cresc în aceste zone. „Sunt regiuni bogate în flori de mure, de tei, limba-mielului – utilizată atât în salate, cât și în medicină”, a adăugat Eduard Bârsan.
 
Cei doi moldoveni spun că produc miere din flori de tei, miere polifloră cu polen și cu propolis, dar și fagure de miere. „Mergem la piețele de fermieri, avem un magazin online și vindem pe Ebay. Mierea noastră a ajuns în Franța și Irlanda, iar mulți clienți duc mierea noastră pentru familiile lor din India, Pakistan, Dubai și alte țări”, a spus Eduard.
 
O afacere „la doi”
 
Este o afacere de familie, dar în perioada verii, cuplul Bârsan angajează ajutoare. „Sunt responsabilă de marketing, administrarea afacerii și socializarea cu clienții. Eduard este responsabil de întreținerea stupilor și ne asigură cu un produs bio de calitate”, a precizat Stela Bârsan.
FOTO: Mierea produsă de cuplul Bârsan
FOTO: Mierea produsă de cuplul Bârsan
 
Cei doi spun că încearcă să implice și copiii în afacerea pe care urmează să o moștenească. „În mica noastră afacere de familie, fiecare are rolul său. Copiii umplu borcanele cu miere, ajută la ambalare… muncă potrivită pentru vârsta lor. Mi-aș dori să-mi văd fiul apicultor, astfel ar duce mai departe pasiunea tatălui, dar și a bunelului său”, a precizat moldoveanca.
 
Prin greutăți spre… miere naturală
 
„Pe parcursul anilor, ne-am ciocnit cu greutăți financiare. A trebuit să investim în utilajul tehnic. Au durat câțiva ani până când am adunat toate cele necesare pentru muncă. Pentru a menține o afacere este nevoie să urmezi pași concreți. Dacă respecți regulile, ai succes”, a precizat Eduard.
 
Deocamdată, afacerea nu acoperă toate cheltuielile familiei Bârsan. „Este o afacere care aduce plăcere. Adevăratul profit se găsește-n în efectele benefice ale mierii. Astăzi, nu putem vorbi despre profit financiar, mai cu seamă, în Londra. Eduard activează și în domeniul construcției. Se pricepe de minune la lemnărit”, a precizat Stela Bârsan.
 
Își doresc să extindă afacerea. „Ne-am propus ca, în următorii cinci ani, să mărim numărul de stupi până la 500”, a conchis Eduard. Totodată, familia Bârsan are intenția să-și procure un echipament mecanizat, iar mierea lor să ajungă pe rafturile celor mai populare magazine londoneze.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE