Guvernul Chicu la 100 de zile: Realizări marcante sau rutină ministerială

860
0
Premierul Republicii Moldova: Ion Chicu
Premierul Republicii Moldova: Ion Chicu

Premierul Ion Chicu a venit acum o săptămână cu miniștrii în Parlament pentru a prezenta raportul privind activitatea Guvernului în 100 de zile ce s-au scurs de la învestire. Așa cum opoziția blocase tribuna Parlamentului, deoarece inițiativele și propunerile ei nu sunt luate în seamă de majoritatea informală socialist-democrată, premierul și-a prezentat realizările în sala de conferințe a Legislativului.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Ulterior, pe site-ul Guvernului a fost plasat și raportul propriu-zis.

Pietre în grădina guvernului Sandu

Raportul nu ezită să sugereze subtil acuzația frecvent vehiculată de Chicu precum că funcționalitatea administrației publice centrale ar fi avut de suferit pe timpul guvernului Sandu, iar guvernul ar fi restabilit această funcționalitate.

„Au fost reangajați în instituțiile publice profesioniști tehnocrați disponibilizați de guvernul precedent pe criterii politice”, ar fi una din realizări.

Politică externă echilibrată și neutralitate garantată

Iese în evidență și preocuparea privind conceptul unei „politici  externe echilibrate” și „recunoașterea statutului de neutralitate”, nerecunoscut de facto niciodată de Federația Rusă.

„Continuarea procesului de implementare efectivă și plenară a prevederilor Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană și ale Acordului de liber schimb (DCFTA), demarând, totodată, procesul de restabilire a relațiilor pragmatice, strategice și mutual avantajoase cu Federația Rusă, în conformitate cu interesele naționale ale Republicii Moldova”, se spune în document.

Și mai departe, în aceeași cheie: „Demararea acțiunilor corespunzătoare în vederea examinării experienței existente pe plan extern, care ar putea fi utilă în procesul de recunoaștere internațională a statutului de neutralitate al Republicii Moldova.”

Gaze scumpe și funcționarea sistemului termoenergetic într-o iarnă inexistentă

La capitolul energetic, Guvernul se laudă că a prelungit termenul contractului de furnizare a gazelor naturale cu Gazprom (în condiții care s-au dovedit a fi nu tocmai avantajoase, prețurile actuale de pe piața internațională a gazelor fiind mult mai mici decât cele achitate de Moldovagaz companiei rusești).

Altă „realizare” ar fi asigurarea funcționalității sectorului termoenergetic în perioada rece a anului. Până la urmă, a fost o misiune nu tocmai dificilă în această iarnă caldă și, de fapt, această chestiune vizează prestatorii de servicii de profil: Termoelectrica sau CET Nord și nu ar trebui să fie preocuparea Guvernului.

Este menționată și aprobarea Legii bugetului de stat pentru anul 2020, care nu ar trebui calificată drept realizare căci este o obligație de rutină a Guvernului.

Protecția socială: de la vorbe la fapte

Deși cu mari promisiuni la învestire privind capitolul protecție socială, după 100 de zile Guvernul nu prea are ce raporta în această privință în afară de indemnizațiile de 700 de lei acordate pensionarilor la începutul anului. Proiectele de indexare cu zeci de procente a pensiilor, vehiculate intens de președintele Dodon până la instalarea guvernului său, s-au materializat până la urmă în indexarea cu doar trei la sută de două ori pe an, și nu pentru toți pensionarii.

Arena Chișinău va fi finalizată, CFM – restructurată

O bună parte a acțiunilor realizate de guvern în primele 100 de zile sunt încă „în proces de realizare”. Aflăm că, potrivit foii de parcurs, complexul „de suflet” al lui Plahotniuc și al Guvernului Filip, „Arena Chișinău”, va fi dat în exploatare până la 1 mai 2020.

Aflăm și că a fost elaborat și urmează a fi prezentat Guvernului spre aprobare un proiect de restructurare a Întreprinderii de Stat Calea Ferată din Moldova. Din descriere înțelegem însă că nu este vorba despre o restructurare propriu-zisă, sugerată de mai multe ori de către experți. Este vorba despre aprobarea unui proiect de lege cu privire la aderarea Republicii Moldova la Convenția privind transporturile internaționale feroviare, care „va genera majorarea veniturilor CFM prin atragerea traficului de tranzit suplimentar”. Ca să vezi, cât e de simplu.

Relansarea exporturilor în Rusia, singurul merit real al guvernului…

Deblocarea exporturilor de produse agroalimentare pe piața Federației Ruse ar fi de fapt singura acțiune care, probabil, n-ar fi putut fi realizată de altcineva. Rezultatele sunt palpabile deja, or exporturile în Federația Rusă au crescut cu câteva puncte procentuale anul trecut, potrivit datelor Biroului Național de Statistică.

…care presupune, însă, costuri

Cu siguranță însă, aceste „favoruri” ale rușilor presupun costuri politice. Așa-numita politică externă echilibrată ar fi unul dintre ele care însă îndepărtează Republica Moldova de Uniunea Europeană. Deși se laudă că ar îndeplini mai multe acțiuni din Acordul de Asociere cu UE, Guvernul Chicu nu a convins că ar urmări o reformă veritabilă a justiției, care să conducă inclusiv la soluționarea dosarului privind furtul miliardului.

Drept urmare, Guvernul s-a pomenit într-o izolare externă, pierzând mai multe oportunități de finanțare, inclusiv nerambursabilă, din Occident, care erau sigure pe timpul Guvernului Sandu, mult mai credibil pentru partenerii de dezvoltare ai Republicii Moldova.

În schimbul suportului nerambursabil al Occidentului, care iată că nu vine deoarece Guvernul nu convinge, Chicu dă de înțeles că va obține un credit de la Federația Rusă. Ce-i drept, pe parcursul a 100 de zile, mărimea împrumutului vehiculat s-a redus de la 500 la 200 de milioane de dolari, dar nici aceștia nu se știe când și în ce condiții vor ajunge la guvernul de la Chișinău.

Cine e de vină

În general, punctele prezente în raport sunt în marea lor majoritate niște acțiuni de rutină, ce nu se ridică nici pe departe la nivelul problemelor cu care se confruntă în prezent economia moldovenească. Principala dintre acestea este emigrarea, în special a tinerilor, a celor calificați, care este resimțită plenar în toate sectoarele. Raportul Guvernului nu sugerează că ar avea vreo viziune în acest sens, realizările incluse în raportul de 100 de zile reprezentând în mare parte misiunile funcționarilor ministeriali, care ar trebui să fie îndeplinite, indiferent de culoarea politică a Guvernului.

Guvernul a găsit, totuși, cine se face vinovat de problemele republicii. Un comunicat publicat pe site-ul executivului spune că „efectele conflictelor politice acutizează scindarea societății și afectează intențiile investiționale”. Și, în aceeași cheie: „Tensiunea generată de aceste conflicte ar fi unul din factorii hotărâtori ce compromit intenția tinerilor de a trăi în Republica Moldova”.

Și nimic despre lipsa statului de drept sau despre nepedepsirea furtului miliardului.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE